De wereldkaart met de prevalentie van vrouwelijke genitale verminking in de wereld

carte monde prevalences MGF (NL)Beschrijving 

Materiaal 

Een wereldkaart met de prevalentie van vrouwelijke genitale verminking, afgedrukt op gerecycleerd papier in A3-formaat. De achtergrond van de kaart in bruin gekleurd. In de legende staat het percentage seksueel verminkte vrouwen in de wereld (bron: DHS, MICS en WHO). De kleuren van de landen zijn afhankelijk van het percentage die u ook terugvindt in de legende. 

Referentie 

Gezamenlijke Strategie voor de Strijd tegen VGV, Prevalentie van vrouwelijke genitale verminking in de wereld, GAMS België, Brussel, 2013.

Concept

Vroeger publiceerde GAMS België een wereldkaart met de prevalentie van VGV in Afrika en in het Midden Oosten. Na aanbevelingen van de Gezamenlijke Strategie voor de Strijd tegen Vrouwelijke Genitale Verminking werd beslist een wereldkaart uit te brengen, om aan te tonen dat bijna alle landen, zowel in het Noorden als in het Zuiden, betrokken zijn tot de problematiek VGV. Deze kaart toont ook aan dat het niet om een louter Afrikaanse traditie gaat. Ook gemeenschappen in India, Iran, Irak, Colombia, enz. kennen deze traditie. 

Doelstellingen 

Dit is een geografische weergave van de percentages vrouwen in de wereld die VGV hebben ondergaan. Het doel is het publiek te sensibiliseren in verband met de gevolgen van de praktijk voor de gezondheid van meisjes en vrouwen. 

Opgelet, deze kaart werd uitgebracht in 2013. De cijfers die hierin voorkomen dateren van 2012-2013. De prevalentie in Guinee Conakry is ondertussen gestegen van 95.6% tot 97,1 %. 

Dit document herhaalt dat het uitvoeren van VGV een inbreuk vormt op de Internationale Rechten van de Mens en gevolgen heeft voor de gezondheid van meisjes en vrouwen.  

Gebruiksaanwijzing 

Professionelen (artsen, sociaal assistenten, …) in België maken gebruik van de kaart om het thema VGV aan te kaarten met hun publiek.

Bijvoorbeeld: “Mevrouw/Meneer, ik zie dat de praktijk VGV in uw land bestaat. Heeft u hier al over horen praten? Wordt de praktijk uitgevoerd in uw familie/omgeving?”

Meer informatie hierover kunt u vinden in:

  • Guide d’entretien pour aborder la question de l’excision lors des entretiens avec les filles et/ou leur famille » (voorlopig enkel beschkbaar in het Frans) : Klik hier
  • Het interview met Ingrs Godot, arts bij het PSE, waarin ze uitlegt hoe ze de kaart gebruikt: klik hier.

Goed om te weten

Dit document bestaat in het Frans en in het Nederlands.

Het werd uitgebracht in het kader van de GS-VGV, in samenwerking met het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, GAMS België, INTACT en Collectif Liégeois contre les mutilations génitales féminines. GAMS België is de uitgever. 

Waar kunt u het document vinden ?

Downloaden : klik hier 

Op aanvraag bij Marie De Brouwere, coördinatrice GS-VGV: scmgf.be@gmail.com

GAMS België

Gabrielle Petitstraat, 6

1080 Brussel

Tel: 02/219 43 40

e-mail: info@gams.be

 

 

 

 

INTACT asbl

Paleizenstraat, 154

1030 Brussel

Tel: 02/539 02 04

mail: contact@intact-association.org

www.intact-association.org

 

 

 

Le Collectif Liégeois de Lutte contre les MGF

Centrum Louise Michel

Rue des Bayards, 45 4000 Luik

GSM:0472/230 312

mail: mgfliege@live.be

OF

FPS

Rue des Carmes, 17 4000 Luik

Tel: 04/223 13 73

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *