Omschrijving
Materiaal
Affiches in A2-formaat met verschillende boodschappen:
- Ondersteun vrouwen in de strijd tegen VGV (affiche met mannen onder de paraplu);
- Besnijdsters kunnen ook in het Noorden wonen en rondreizen;
- Vraag aan de families om de praktijk te stoppen;
- De jongeren zijn geëngageerd in de strijd;
- Ook professionelen zijn betrokken tot de praktijk;
- Er bestaat een Belgische wet die meisjes en vrouwen beschermt tegen VGV (signalering);
- VGV houdt risico’s in voor de zwangerschap;
- Godsdiensten zeggen nee tegen vrouwelijke genitale verminking;
- Leerkrachten spelen ook een rol in de strijd tegen vrouwelijke genitale verminking
Onderaan elke affiche staan de namen van de deelnemers (m/v) die meewerkten aan de affiches en het centrum waar het project werd uitgevoerd.
Affiches
Affiches ontworpen in 2014, in het Rode Kruis opvangcentrum Eeklo, door Ababacar T, Aïda B., Ali A., Christine E., Fana, Jamal A., Jocelyne K., Kidane A., Mamadou S., Nidiya Y., Sarah et Sidatte D.
Affiches ontworpen in 2014, in het FEDASIL opvangcentrum Lint, door Bintou, Fatouma, Fatoumata, Grace, Jeanne, Julie, Madina, Nadège, Nasra, Qani.
Affiches ontworpen in 2014, in het FEDASIL opvangcentrum Florennes, door Aïssata, Alpha 114, Binta, Djenaba, Fatoumata, Fatoumata Binta, Hawa, Kadiatou, Madina, Mariama D., Mariama Kadija D., Nenen, Pathé, Salamata et Sebastiào.
Affiches ontworpen in 2013, in het Rode Kruis opvangcentrum Hotton , door Aïssatou, Elise, Fatimata, Mariama, Mohammed, Nadine, Oumou B., Oumou S., Sekou, M’Balia et Tiguidanke.
Concept
Het idee om dit afficheproject op te starten kwam voort uit de vaststelling dat bestaande affiches en de boodschappen hierop niet altijd begrijpelijk waren voor personen die de taal van het land niet kunnen lezen. De gebruikte symbolen en tekeningen waren ook niet altijd aangepast of sprekend voor het doelpubliek.
GAMS België heeft dus een specifieke methodologie uitgewerkt voor de bewoners en bewoonsters van opvangcentra: een vorming/informatiesessie die 4 à 5 dagen duurt. Tijdens deze vorming worden de deelnemers gesensibiliseerd in verband met VGV. Ze leren ook hoe ze affiches kunnen ontwerpen en waarop ze hierbij moeten letten.
Dit project wordt uitgevoerd in verschillende FEDASIL opvangcentra in België. Het team van GAMS België blijft tijdens de uitvoering van het project in het opvangcentrum overnachten. Zo leven ze mee in het dagelijkse leven van de personen met wie ze tijdens het project samenwerken. Het project werd tot nu toe in 3 opvangcentra uitgewerkt: de FEDASIL opvangcentra van Florennes en Lint en het Rode Kruis opvangcentrum van Lint.
Nadat de affiches ontworpen zijn, worden ze afgedrukt. Het team van GAMS keert terug naar het centrum om de affiches voor te stellen en samen met de bewoners (m/v) te bespreken op welke manier ze het best verspreid worden. Het doel is, enerzijds, dat de makers het project blijven dragen. Anderzijds wil men de affiches bekend maken bij de instellingen en bij een breed publiek.
Doelstellingen
Het afficheproject heeft verschillende doelstellingen, afhankelijk van de beoogde doelgroep:
- De bewoners (m/v) van opvangcentra:
- Sensibiliseren rond VGV en de gevolgen;
- Aanleren van de basistechnieken om affiches te ontwerpen, aanleren van verschillende artistieke technieken (tekenene, aquarel, fotograferen, …);
- De deelnemers betrekken tot het project zodat ze zelf dragers worden van de boodschap en, met behulp van de affiches, anderen kunnen informeren.
- De personen die de affiches krijgen
- Duidelijke affiches tot hun beschikking stellen, met referenties die de betrokken gemeenschappen aanspreken;
- Sensibiliseren in verband met de Belgische wetgeving;
- Informeren in verband met VGV.
- De instellingen
- Een breed publiek kunnen informeren.
Gebruiksaanwijzing
De affiches kunnen uitgehangen worden op alle plaatsen die geregeld bezocht worden door personen afkomstig uit gemeenschappen die VGV uitvoeren (ziekenhuizen, opvangcentra, centra voor family planning, K&G, enz.).
Goed om te weten
Een specifieke methodiek werd uitgewerkt door GAMS België, drager van het project. GAMS België is ook uitgever van de affiches.
Het project wordt ondersteund door FEDASIL (Federaal Agentschap voor de Opvang van Asielzoekers).
Waar kunt u het document vinden ?
U kunt de affiches bestellen via mail bij Marie De Brouwere, coördinatrice GS-VGV: scmgf.be@gmail.com
De affiches zijn beschikbaar in de verschillende opvangcentra die deelnamen aan het project.
GAMS België Gabrielle Petitstraat, 6 1080 Brussel Tel: 02/219 43 40 mail: info@gams.be |